Resepi Ayam Masak Merah
Bahan-Bahan:
- 1 ekor ayam, potong kepada bahagian yang anda suka
- serbuk kunyit
- sedikit garam
- 1 tangkai daun kari
- 1/2 mangkuk air asam jawa
- 3-4 sudu besar sos cili
- 1 biji bawang besar, potong bulat
- Anggaran 1 keping gula melaka
- 2 sudu besar sos tiram
- Bahan untuk kisar halus:
- 2 biji bawang besar
- 2 inci halia
- 6-8 biji bawang merah
- 8-10 ulas bawang putih
- 2 batang serai, hiris nipis
- 15-20 biji cili kering, buang biji dan rebus
Cara Penyediaan:
- Bersihkan ayam dan gaul bersama serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng ayam separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Dalam minyak yang sama, tumis daun kari kemudian diikuti bahan kisar halus bersama sehingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa kemudian diikuti ayam goreng tadi.
- Masukkan sos sili, sos tiram dan gula melaka. Masukkan gula melaka sedikit demi sedikit dan cuba rasa manisnya mengikut selera anda. Tambah sedikit air jika kuah sambal terlalu kering. Teruskan masak selama 5-10 minit. Perasakan dengan garam secukup rasa.
- Sebelum angkat, masukkan bawang besar yang dipototong bulat. Kacau seketika.
No comments:
Post a Comment